migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeden z moich ulubionych letnich obiadków. Szybko się robi i jest pyszny. Na talerzu fajnie kolorowo.

Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami

Składniki:

Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • sól ziołowa do smaku
  • 5 łyżek śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami
Mięso pokroić w cienkie paski. Oprószyć słodką papryką oraz czosnkiem i skropić odrobiną oleju. Dokładnie wymieszać i odstawić. Przygotować warzywa. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w kostkę.Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Wszystko razem smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące,od czasu do czasu mieszać. Następnie doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek.Potem dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać drugą patelnię. Kąski kurczaka zapanierować w mace i usmażyć na złoty kolor. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus.