Ania2291

Ania2291

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Czosnkowo-ziołowe bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy przygotować rozczyn. Ja drożdże zasypuję łyżką cukru i zostawiam do rozpuszczenia na 15 min kolejno dodaję 4 łyżki ciepłej, lecz nie gorącej wody i mieszam.

Czosnkowo-ziołowe bułeczki drożdżowe

Składniki:

Czosnkowo-ziołowe bułeczki drożdżowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie czosnkowo-ziołowe:

 

  • 4 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku ( najlepiej zetrzeć)
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka mięty
  • łyżeczka pietruszki suszonej

 

  • Do posmarowania bułeczek:

 

  • 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka ( ok 1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-ziołowe bułeczki drożdżowe
Mąkę należy przesiać. Dodajemy kolejno sól, cukier, mleko, masło i drożdże. Wszystko razem mieszamy w celu uzyskania gładkiej masy i wyrabiamy ciasto ( można w mikserze lub ręcznie). Po wyrobieniu ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny- aż co najmniej podwoi swoją masę. Po tym czasie ciasto dzielę na 10 równych części i formuję z nich kuleczki. Uformowane bułeczki układam na formie posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam. Odstawiam na ok 30 min by ponownie wyrosły. Nadzienie: Masło rozgniatam z przyprawami i czosnkiem tak by powstała gładka jednolita masa. Po upływie 30 min bułeczki odkrywam. Smaruję z wierzchu roztrzepanym jajem. Ostrym nożem wykonuję nacięcie wzdłuż bułeczki i w miejsce przekroju wkładam wcześniej przygotowane nadzienie. Tak przygotowane bułeczki wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni- na około 15 min ( ja piekłam na termoobiegu i troszkę zmniejszyłam temp. do ok 170 stopni). Najlepsze na ciepło:) Smacznego:)