Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czosnkowy kotlet z udka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Udko w formie aromatycznego, chrupiącego kotleta.

Czosnkowy kotlet z udka. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czosnkowy kotlet z udka.

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowy kotlet z udka.
Udka obieramy ze skóry i tłuszczu. Od wewnętrznej strony czubkiem ostrego noża przejeżdżamy wzdłuż kości, od góry do dołu. Następnie od pałki zaczynami wyłuskiwać kość. Gotowe mięso rozbijamy jak na tradycyjny kotlet. Jajko doprawiamy wszystkimi podanymi przyprawami łącznie z czosnkiem. Panierujemy mięso kolejno w jajku i bułce tartej. Odstawiamy aby panierka lekko przeschła. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju, osuszamy na ręcznikach i gotowe.
Czosnkowy kotlet z udka.
Z jednego udka mamy duży kotlet, który ucieszy niejednego smakosza.
Czosnkowy kotlet z udka.
Obrane z kości mięso rozbijamy tłuczkiem na foremny kotlet.
Czosnkowy kotlet z udka.
Dodajemy czosnek suszony, taki się dużo równiej rozkłada na potrawie.