Czulent

Tit

Srebrny Ekspert
Przepisy: 820
zdjęcia: 1 z 1
Czulent
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis pochodzi z ksiązki "Kuchnia żydowska" G.A Dubowis, wydawnictwo rea


trudność: średne
czas:

Czulent - SKŁADNIKI:

  • mięso lub drób
  • produkty roślinne
  • 30-150 g włoszczyzny
  • sól
  • przyprawa
  • zielenina
  • 1-2 łodygi selera
  • 2-3 łyżek rodzynek
  • 2-3 łyżek posiekanych suszonych śliwek lub daktyli bez pestek
  • 2-4 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżek oleju lub tłuszczu drobiowego
  • kiełbasa domowa pieczona w piecu lub zapieczona w folii

Czulent - PRZYGOTOWANIE:

Czulent - w tradycyjnej żydowskiej kuchni zbiorcza nazwa wieloskładnikowych dań, o długim przygotowywaniu, zaczynającym się w piątek a kończącym się w sobotę, kiedy tradycja zakazuje Żydom przygotowywać posiłki. - umieścić w naczyniu o grubym dnie lub w ceramicznych garnkach porcjowych niżej podane produkty; mięso lub drób, między dwoma warstwami produktów roślinnych, dodać 30-150 g cebuli i 50-150 g włoszczyzny w całości, surowej lub pokrojonej na podłużne połówki i lekko podsmażonej, lub drobno posiekanej i podsmażonej, soli, przyprawę i zieleniny do smaku, według życzenia dodać 1-2 łodygi selera drobno posiekanego, 2-3 łyżki rodzynek, drobno posiekanych suszonych śliwek, lub daktyli bez pestek, 2-4 ząbki czosnku, po 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu, 1-2 łyżki sosu sojowego, cukru do smaku, produkty zalać wodą lub mięsnym albo drobiowym bulionem tak, aby poziom płynu był 2-5 cm ponad produktami, dodać 1-2 łyżki oleju lub tłuszczu drobiowego, żeby spowolnić parowanie, najpierw gotować bez przykrycia prawie do połowy ugotowania i wykipienia płynu, potem przykryć, umieścić na bardzo słabym ogniu (na płytce żaroodpornej) i dusić od 8 do 20 godzin (im dłużej tym lepiej), część płynu powinna stopniowo wykipieć; gotowe danie powinno mieć konsystencję śmietany, klasyczne przygotowanie wyklucza wykorzystanie piekarnika, nie można też dolewać zimnej wody, ale gorącą - tak (z czajnika); według uznania do duszonego na ogniu dania można dodać domową kiełbasę (kiszkę) pieczoną w piecu albo zapieczoną w folii i kugiel.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czulent  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia żydowska
Czulent 3 Hamantasze z borówkami Bułeczki z sezamem 3
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą Ciasto po żydowsku Chałka z rodzynkami
Chałka Hamantasze Skrzydełka po meksykańsku
Gulasz z cielęciny Leczo warzywne Kurczak duszony w cebuli.

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane