Czulent

Tit - Przepis na: Czulent offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 820
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Czulent
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis pochodzi z ksiązki "Kuchnia żydowska" G.A Dubowis, wydawnictwo rea


trudność: średne
czas:

Czulent - SKŁADNIKI:

  • mięso lub drób
  • produkty roślinne
  • 30-150 g włoszczyzny
  • sól
  • przyprawa
  • zielenina
  • 1-2 łodygi selera
  • 2-3 łyżek rodzynek
  • 2-3 łyżek posiekanych suszonych śliwek lub daktyli bez pestek
  • 2-4 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżek oleju lub tłuszczu drobiowego
  • kiełbasa domowa pieczona w piecu lub zapieczona w folii

Czulent - PRZYGOTOWANIE:

Czulent - w tradycyjnej żydowskiej kuchni zbiorcza nazwa wieloskładnikowych dań, o długim przygotowywaniu, zaczynającym się w piątek a kończącym się w sobotę, kiedy tradycja zakazuje Żydom przygotowywać posiłki. - umieścić w naczyniu o grubym dnie lub w ceramicznych garnkach porcjowych niżej podane produkty; mięso lub drób, między dwoma warstwami produktów roślinnych, dodać 30-150 g cebuli i 50-150 g włoszczyzny w całości, surowej lub pokrojonej na podłużne połówki i lekko podsmażonej, lub drobno posiekanej i podsmażonej, soli, przyprawę i zieleniny do smaku, według życzenia dodać 1-2 łodygi selera drobno posiekanego, 2-3 łyżki rodzynek, drobno posiekanych suszonych śliwek, lub daktyli bez pestek, 2-4 ząbki czosnku, po 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu, 1-2 łyżki sosu sojowego, cukru do smaku, produkty zalać wodą lub mięsnym albo drobiowym bulionem tak, aby poziom płynu był 2-5 cm ponad produktami, dodać 1-2 łyżki oleju lub tłuszczu drobiowego, żeby spowolnić parowanie, najpierw gotować bez przykrycia prawie do połowy ugotowania i wykipienia płynu, potem przykryć, umieścić na bardzo słabym ogniu (na płytce żaroodpornej) i dusić od 8 do 20 godzin (im dłużej tym lepiej), część płynu powinna stopniowo wykipieć; gotowe danie powinno mieć konsystencję śmietany, klasyczne przygotowanie wyklucza wykorzystanie piekarnika, nie można też dolewać zimnej wody, ale gorącą - tak (z czajnika); według uznania do duszonego na ogniu dania można dodać domową kiełbasę (kiszkę) pieczoną w piecu albo zapieczoną w folii i kugiel.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czulent  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia żydowska
Czulent 3 Hamantasze z borówkami Bułeczki z sezamem 3
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą Ciasto po żydowsku Chałka z rodzynkami
Chałka Hamantasze Skrzydełka po meksykańsku
Gulasz z cielęciny Leczo warzywne Kurczak duszony w cebuli.

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane