Czulent

Tit

Srebrny Ekspert
Przepisy: 820
zdjęcia: 1 z 1
Czulent
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis pochodzi z ksiązki "Kuchnia żydowska" G.A Dubowis, wydawnictwo rea


trudność: średne
czas:

Czulent - SKŁADNIKI:

  • mięso lub drób
  • produkty roślinne
  • 30-150 g włoszczyzny
  • sól
  • przyprawa
  • zielenina
  • 1-2 łodygi selera
  • 2-3 łyżek rodzynek
  • 2-3 łyżek posiekanych suszonych śliwek lub daktyli bez pestek
  • 2-4 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżek oleju lub tłuszczu drobiowego
  • kiełbasa domowa pieczona w piecu lub zapieczona w folii

Czulent - PRZYGOTOWANIE:

Czulent - w tradycyjnej żydowskiej kuchni zbiorcza nazwa wieloskładnikowych dań, o długim przygotowywaniu, zaczynającym się w piątek a kończącym się w sobotę, kiedy tradycja zakazuje Żydom przygotowywać posiłki. - umieścić w naczyniu o grubym dnie lub w ceramicznych garnkach porcjowych niżej podane produkty; mięso lub drób, między dwoma warstwami produktów roślinnych, dodać 30-150 g cebuli i 50-150 g włoszczyzny w całości, surowej lub pokrojonej na podłużne połówki i lekko podsmażonej, lub drobno posiekanej i podsmażonej, soli, przyprawę i zieleniny do smaku, według życzenia dodać 1-2 łodygi selera drobno posiekanego, 2-3 łyżki rodzynek, drobno posiekanych suszonych śliwek, lub daktyli bez pestek, 2-4 ząbki czosnku, po 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu, 1-2 łyżki sosu sojowego, cukru do smaku, produkty zalać wodą lub mięsnym albo drobiowym bulionem tak, aby poziom płynu był 2-5 cm ponad produktami, dodać 1-2 łyżki oleju lub tłuszczu drobiowego, żeby spowolnić parowanie, najpierw gotować bez przykrycia prawie do połowy ugotowania i wykipienia płynu, potem przykryć, umieścić na bardzo słabym ogniu (na płytce żaroodpornej) i dusić od 8 do 20 godzin (im dłużej tym lepiej), część płynu powinna stopniowo wykipieć; gotowe danie powinno mieć konsystencję śmietany, klasyczne przygotowanie wyklucza wykorzystanie piekarnika, nie można też dolewać zimnej wody, ale gorącą - tak (z czajnika); według uznania do duszonego na ogniu dania można dodać domową kiełbasę (kiszkę) pieczoną w piecu albo zapieczoną w folii i kugiel.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czulent  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia żydowska
Czulent 3 Hamantasze z borówkami Bułeczki z sezamem 3
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą Ciasto po żydowsku Chałka z rodzynkami
Chałka Hamantasze Skrzydełka po meksykańsku
Gulasz z cielęciny Leczo warzywne Kurczak duszony w cebuli.

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane