Czulent

Tit - Przepis na: Czulent offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 820
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Czulent
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis pochodzi z ksiązki "Kuchnia żydowska" G.A Dubowis, wydawnictwo rea


trudność: średne
czas:

Czulent - SKŁADNIKI:

  • mięso lub drób
  • produkty roślinne
  • 30-150 g włoszczyzny
  • sól
  • przyprawa
  • zielenina
  • 1-2 łodygi selera
  • 2-3 łyżek rodzynek
  • 2-3 łyżek posiekanych suszonych śliwek lub daktyli bez pestek
  • 2-4 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżek oleju lub tłuszczu drobiowego
  • kiełbasa domowa pieczona w piecu lub zapieczona w folii

Czulent - PRZYGOTOWANIE:

Czulent - w tradycyjnej żydowskiej kuchni zbiorcza nazwa wieloskładnikowych dań, o długim przygotowywaniu, zaczynającym się w piątek a kończącym się w sobotę, kiedy tradycja zakazuje Żydom przygotowywać posiłki. - umieścić w naczyniu o grubym dnie lub w ceramicznych garnkach porcjowych niżej podane produkty; mięso lub drób, między dwoma warstwami produktów roślinnych, dodać 30-150 g cebuli i 50-150 g włoszczyzny w całości, surowej lub pokrojonej na podłużne połówki i lekko podsmażonej, lub drobno posiekanej i podsmażonej, soli, przyprawę i zieleniny do smaku, według życzenia dodać 1-2 łodygi selera drobno posiekanego, 2-3 łyżki rodzynek, drobno posiekanych suszonych śliwek, lub daktyli bez pestek, 2-4 ząbki czosnku, po 2 łyżki miodu i sosu pomidorowego lub keczupu, 1-2 łyżki sosu sojowego, cukru do smaku, produkty zalać wodą lub mięsnym albo drobiowym bulionem tak, aby poziom płynu był 2-5 cm ponad produktami, dodać 1-2 łyżki oleju lub tłuszczu drobiowego, żeby spowolnić parowanie, najpierw gotować bez przykrycia prawie do połowy ugotowania i wykipienia płynu, potem przykryć, umieścić na bardzo słabym ogniu (na płytce żaroodpornej) i dusić od 8 do 20 godzin (im dłużej tym lepiej), część płynu powinna stopniowo wykipieć; gotowe danie powinno mieć konsystencję śmietany, klasyczne przygotowanie wyklucza wykorzystanie piekarnika, nie można też dolewać zimnej wody, ale gorącą - tak (z czajnika); według uznania do duszonego na ogniu dania można dodać domową kiełbasę (kiszkę) pieczoną w piecu albo zapieczoną w folii i kugiel.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czulent  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia żydowska
Czulent 3 Hamantasze z borówkami Bułeczki z sezamem 3
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą Ciasto po żydowsku Chałka z rodzynkami
Chałka Hamantasze Skrzydełka po meksykańsku
Gulasz z cielęciny Leczo warzywne Kurczak duszony w cebuli.

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane