Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Czulent z mięsem jagnięcym (Żydowska)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

FAsolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą na 15 minut. Fasolę gotować

Czulent z mięsem jagnięcym (Żydowska)

Składniki:

Czulent z mięsem jagnięcym (Żydowska)

 

  • 2 szkl fasoli Jaś
  • 1,5 kg combru jagnięcia
  • 2 cebule pokrojone na plasterki
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Czulent z mięsem jagnięcym (Żydowska)
FAsolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą na 15 minut. Fasolę gotować pół godziny w wodzie, w której się moczyła, osączyć. Comber i cebulę zrumienić na gorącym tłuszczu w szerokim płaskim garnku, dodać czosnek, sól, pieprz, imbir, zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu 2,5 godz lub do miękkości mięsa i fasoli, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Podawać na gorąco z buraczkami ze śmietaną i surówką.