Jak zrobić majonez blenderem?

Majonez szybko zrobisz za pomocą blendera. Do miski włóż jaja, musztardę, oliwę, ocet, sól, cukier i przyprawy. Zamiast jaj możesz użyć awokado. Całość zmiksuj.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić majonez blenderem?
fot. Fotolia
Tradycyjny majonez przygotujesz z użyciem blendera. Do stworzenia sosu potrzebujesz ugotowanych żółtek jaj, ostrej i łagodnej musztardy, oleju rzepakowego, cukru, soli, pieprzu oraz octu winnego. Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Jak zrobić majonez dietetyczny w blenderze

Majonez możesz przygotować również w wersji dietetycznej.
  • Do kielicha blendera włóż ugotowane jajko, serek wiejski, czosnek, musztardę i ocet winny.
  • Zmiksuj na gładką masę.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, koperkiem i innymi ulubionymi przyprawami.
  • Majonez przełóż do czystego słoika i odstaw do lodówki na godzinę.
  • Zjedz w przeciągu 3 dni.
Majonez bez jajek

Majonez bez jajek to dobra propozycja dla osób, które mają uczulenie na ten składnik, a także dla wegan. Sos przygotujesz z mleka sojowego, musztardy, oliwy z oliwek, octu jabłkowego, miodu i pieprzu. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Majonez podawaj schłodzony. Możesz połączyć go z sałatkami, kanapkami oraz potrawami grillowanymi.

Prosty majonez z awokado

Majonez z awokado jest lekkostrawny, niskokaloryczny i delikatny w smaku. Sos powstaje ze zmiksowanego miąższu awokado, soku z cytryny, czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Majonez z awokado możesz zjeść z pieczywem, warzywami oraz daniami mięsnymi