Strona główna Czym zagęścić zupę?

Czym zagęścić zupę?

hgg - Porady kulinarne: Czym zagęścić zupę? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Czym zagęścić zupę?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Aby zagęścić zupę najczęściej używamy zasmażki. Jest jednak kilka zdrowszych i mniej tuczących sposobów.


Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie zupy.
1. Zasmażka
Przygotowujemy ją z tłuszczu oraz mąki. Jest jednak bardzo tucząca, więc lepiej stosować zdrowsze metody.
2. Śmietana
Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyzkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość. Można użyć nawet chudej śmietany - mąka zabezpieczy ją przed zważeniem się.
3. Mąka
Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a nastepnie powstałą zawiesinę powoli wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.
4. Zmiksowane warzywa
Część warzyw z zupy należy wyjąć łyżką cedzakową, zmiksować na gładką masę i dodać do zupy.
5. Jajko
Żółtko jajka należy rozbełtać z chudą śmietaną i wlac do gorącej zupy. Nie należy jej jednak już później zagotowywać, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstanie nieapetycznych grudek.
6. Kaszka manna
Do zupy nalezy dodać 2-3 łyzki kaszki manny lub kaszki kukurydzianej i pogotować przez chwilę.
7. Puree ziemniaczane
2-3 łyżki gotowego puree ziemniaczanego z proszku nalezy wsypać do zupy i chwile pogotować, aby zgęstniała.
Jeśli przygotowujemy zupę jarzynową i nie zostanie ona w całości zjedzona, dobrze jest zmiksować ją, podzielić na porcje i zamrozić w plastikowych pojemniczkach. Będziemy mieli wóczas doskonały zagęstnik do zup i sosów pod ręką w każdej chwili.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Czym zagęścić zupę?  
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-29 19:22
tak robię
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Ludek
gość

2008-12-02 20:10
Jeśli chodzi o zupy orientalne można je zagęścić wrzucając do nich podczas gotowania pestkę z mango (Nie sprawdzane)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

babcia
gość

2008-12-27 21:32
zamiast mąki do zupy wsypuję trzy łyżki kaszy mannej ,jest zagęszczona i dodaje smaku
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-31 09:36
tez tak uwazam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Jola
gość

2009-03-11 14:10
a po co zageszczac zupe? przeciez to nie sos......pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

MonA
gość

2010-04-13 15:39
ja zrobię z Tą SMietANĄ : D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anonim
gość

2010-05-25 22:14
podajcie sposób zagęszczenia do zupy grzybowej
Skomentuj
Oceń:
0
balbinos

balbinos
offline

2014-06-10 12:33
odpowiednia ilość super porada takich porad też mogę udzielać
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj