Strona główna Czym zagęścić zupę?

Czym zagęścić zupę?

hgg - Porady kulinarne: Czym zagęścić zupę? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Czym zagęścić zupę?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Aby zagęścić zupę najczęściej używamy zasmażki. Jest jednak kilka zdrowszych i mniej tuczących sposobów.


Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie zupy.
1. Zasmażka
Przygotowujemy ją z tłuszczu oraz mąki. Jest jednak bardzo tucząca, więc lepiej stosować zdrowsze metody.
2. Śmietana
Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyzkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość. Można użyć nawet chudej śmietany - mąka zabezpieczy ją przed zważeniem się.
3. Mąka
Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a nastepnie powstałą zawiesinę powoli wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.
4. Zmiksowane warzywa
Część warzyw z zupy należy wyjąć łyżką cedzakową, zmiksować na gładką masę i dodać do zupy.
5. Jajko
Żółtko jajka należy rozbełtać z chudą śmietaną i wlac do gorącej zupy. Nie należy jej jednak już później zagotowywać, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstanie nieapetycznych grudek.
6. Kaszka manna
Do zupy nalezy dodać 2-3 łyzki kaszki manny lub kaszki kukurydzianej i pogotować przez chwilę.
7. Puree ziemniaczane
2-3 łyżki gotowego puree ziemniaczanego z proszku nalezy wsypać do zupy i chwile pogotować, aby zgęstniała.
Jeśli przygotowujemy zupę jarzynową i nie zostanie ona w całości zjedzona, dobrze jest zmiksować ją, podzielić na porcje i zamrozić w plastikowych pojemniczkach. Będziemy mieli wóczas doskonały zagęstnik do zup i sosów pod ręką w każdej chwili.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Czym zagęścić zupę?  
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-29 19:22
tak robię
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Ludek
gość

2008-12-02 20:10
Jeśli chodzi o zupy orientalne można je zagęścić wrzucając do nich podczas gotowania pestkę z mango (Nie sprawdzane)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

babcia
gość

2008-12-27 21:32
zamiast mąki do zupy wsypuję trzy łyżki kaszy mannej ,jest zagęszczona i dodaje smaku
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-31 09:36
tez tak uwazam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Jola
gość

2009-03-11 14:10
a po co zageszczac zupe? przeciez to nie sos......pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

MonA
gość

2010-04-13 15:39
ja zrobię z Tą SMietANĄ : D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anonim
gość

2010-05-25 22:14
podajcie sposób zagęszczenia do zupy grzybowej
Skomentuj
Oceń:
0
balbinos

balbinos
offline

2014-06-10 12:33
odpowiednia ilość super porada takich porad też mogę udzielać
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane