Czym zagęścić zupę?

Aby zagęścić zupę najczęściej używamy zasmażki. Jest jednak kilka zdrowszych i mniej tuczących sposobów.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czym zagęścić zupę?
Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie zupy.
1. Zasmażka
Przygotowujemy ją z tłuszczu oraz mąki. Jest jednak bardzo tucząca, więc lepiej stosować zdrowsze metody.
2. Śmietana
Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyzkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość. Można użyć nawet chudej śmietany - mąka zabezpieczy ją przed zważeniem się.
3. Mąka
Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a nastepnie powstałą zawiesinę powoli wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.
4. Zmiksowane warzywa
Część warzyw z zupy należy wyjąć łyżką cedzakową, zmiksować na gładką masę i dodać do zupy.
5. Jajko
Żółtko jajka należy rozbełtać z chudą śmietaną i wlac do gorącej zupy. Nie należy jej jednak już później zagotowywać, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstanie nieapetycznych grudek.
6. Kaszka manna
Do zupy nalezy dodać 2-3 łyzki kaszki manny lub kaszki kukurydzianej i pogotować przez chwilę.
7. Puree ziemniaczane
2-3 łyżki gotowego puree ziemniaczanego z proszku nalezy wsypać do zupy i chwile pogotować, aby zgęstniała.
Jeśli przygotowujemy zupę jarzynową i nie zostanie ona w całości zjedzona, dobrze jest zmiksować ją, podzielić na porcje i zamrozić w plastikowych pojemniczkach. Będziemy mieli wóczas doskonały zagęstnik do zup i sosów pod ręką w każdej chwili.

Poznajcie przepisy na zupy >>>