Daktyle, co warto o nich wiedzieć

Daktyle są pysznymi owocami, które dostarczają cennej energii i właściwości. Warto spożywać przynajmniej jeden taki owoc dziennie.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Daktyle, co warto o nich wiedzieć
fot. Fotolia

Daktyle są bardzo słodkimi owocami, polecanymi przy problemach z trawieniem. Dodają w ekspresowym tempie energii i zwiększają libido. Daktyle poprawiają wzrok, przyśpieszają regenerację organizmu w czasie połogu.

Owoce te, zawierają bardzo wiele cennych witamin, zwłaszcza witaminę A, witaminy z grupy B, C i K, zawierają również niacynę, potas, ryboflawinę, magnez, mangan i wapń. Daktyle polecane są dla osób z problemami trawiennymi i z problemami z jelitami, ponieważ działają przeczyszczająco.
Są pełnowartościowe i mogą być spożywane przez osoby z niedowagą, ponieważ dostarczają wiele cennych składników odżywczych z tłuszczów, cukrów, protein i jak wspomniałam, z wielu witamin.

Odpowiednie połączenie daktyli z innymi produktami pozwala na spalenie zbędnej tkanki tłuszczowej, a z innymi zaś, hamują utratę wagi. Daktyle również poprawiają pracę serca i zawsze są przetwarzane w naszym organizmie w całości. Warto pamiętać, że są kaloryczne i bardzo sycące, hamują przyswajanie w organizmie złego cholesterolu, mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Daktyle są bardzo cennym źródłem żelaza i przy podejrzeniach anemii powinny być codziennie spożywane.

Daktyle można podzielić na kilka gatunków takich jak:
Bhari –mają bardzo cienką skórkę i niezwykle delikatny miąższ,
Degled Noor - są bardzo delikatne w smaku i posiadają łagodny aromat. Ich barwa jest jasno bursztynowa.
Hdlawy – o delikatnym miąższu, suszone na drzewach i dosuszane w suszarniach;
Medjool - posiadają również delikatną skórkę i soczysty delikatny miąższ. Są bardzo duże.
Thoory - mają mało wyrazisty smak, są mocno wysuszone, posiadają twardą skórkę i polecane są głównie do żucia.
Zabidi - posiadają wewnątrz dużą pestkę, są niezwykle słodkie o ciemnej barwie.
Mozafati – ciemne, miękkie i bardzo słodkie. Są średnich rozmiarów, mogą być spożywane bezpośrednio po zebraniu i nie psują się szybko.

Daktyle można również podzielić na trzy typy:
Twarde - zawierają bardzo dużo skrobi, mogą być przetworzone na mąkę lub spożywane na surowo. Owoce, jak i same nasiona stanowią paszę dla zwierząt hodowlanych.
Miękkie - można z nich wycisnąć pyszny sok, który jest znany jako miód daktylowy
Półtwarde – różne formy pośrednie miedzy daktylami miękkimi i twardymi.

Dowiedz się, od którego roku życia można podawać dziecku daktyle. >>>