Daktyle i ich cenne właściwości

  • 6

Któż z nas nie słyszał chociaż raz pojęcia DAKTYLE. Warto dowiedzieć się trochę więcej o ich niezwykłych właściwościach.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Daktyle i ich cenne właściwości
fot. Fotolia
Najstarsze uprawne drzewo świata

Daktyle, to owoce drzewa zwanego daktylowiec właściwy. Osiągają ok. 7 cm długości i zawierają w sobie jedną pestkę - w związku z czym zaliczane są do rodziny pestkowców. Daktyle są słodkie, bardzo sycące i mają mięsisto-mazistą konsystencję.

Warto wiedzieć, że daktylowiec właściwy jest jednym z najstarszych uprawianych przez człowieka drzew. Początki ich hodowli sięgają czasów prehistorycznych. Obecnie uprawiane są przede wszystkim w północnej Afryce, na południu USA i w południowo-zachodniej Azji.

Daktylowce mają przeważnie do 25 metrów wysokości, ale zdarzają się okazy sięgające nawet 40 metrów. Drzewo posiada ok. 40 gron owocowych, gdzie na każdym znajduje się mniej więcej po 30 daktyli.

          daktylowiec

Właściwości i rodzaje daktyli

Wyróżnia się trzy rodzaje daktyli:
- twarde, które zawierają dużo skrobi. Można przygotować z nich mąkę, m. in. Thoory (daktylowy chleb). Daktyle tego gatunku są mocno wysuszone i posiadają bardzo twardą skórkę.
- półtwarde, m. in. Dayri, Zahdi albo Deglet Noor. Mają delikatny smak i aromat.
- miękkie, mają delikatną skórkę i soczysty miąższ. Uzyskuje się z nich miód palmowy, m. in. z odmiany Medjoor. Inne to: Halawy, Bhari lub Hdlawy.

W krajach arabskich owoce daktylowca posiadają też inną nazwę - „chleb życia”. Ponad to są uznawane tam za afrodyzjak. Daktyle zawierają dużo węglowodanów, błonnika, białka i posiadają wysoką wartość energetyczną. Mają mnóstwo witamin, m. in. C, B6, A, K i E. Dodatkowo w ich skład wchodzi wiele minerałów: sód, fosfor, potas, magnez, żelazo i wapń. Tak samo suszone, jak i świeże odmiany daktyla mają podobne wartości odżywcze.


daktyle

Daktyle a zdrowie

Daktyle mają szerokie zastosowanie w lecznictwie, m. in. uchronią przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami, są doskonałe na ukojenie nerwów, a także pomogą przy zaparciach. Nie tylko poprawiają perystaltykę jelit, ale też oczyszczają je, co pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Czy wiecie, że daktyle mogą nam posłużyć zamiast aspiryny? Mało kto wie, że daktyle mają w sobie podobne składniki, jakie zawiera ta pastylka. W ich skład wchodzi salicylan, który pomaga w uśmierzeniu bólu czy zwalczaniu gorączki. Jakby tego było mało, daktyle są doskonałe dla sportowców: uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach, co jest bardzo ważne przy dużym wysiłku fizycznym.

Pomimo wszystkich zalet, daktyli nie mogą jeść osoby zmagające się z chorobą nieżytu żołądka oraz kolką żołądkową. Jeśli ktoś cierpi na migrenę, też powinien unikać tych owoców, gdyż mogą one zaostrzyć ataki bólu.

daktyle

Kulinarne smakołyki

Daktyle mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je podać jako przekąskę, dodać do ciast albo deserów. Są częstym towarzyszem mięs, sałatek czy ryb. W krajach arabskich wykorzystywane są do produkcji dżemów, syropów, past i octu. Mogą być też stanowić zamiennik cukru białego - idealnie nadadzą się do posłodzenia ciast i deserów.

Aby posłużyły nam za zdrowy cukier, wystarczy tylko zalać daktyle wrzątkiem, rozgnieść i wstawić do misy blendera, a następnie zmiksować. Taka pasta nadaje się do deserów z kaszy manny lub serka mascarpone. Warto pamiętać, iż jeśli dodajemy taką pastę do deseru, należy zmniejszyć proporcję cukru w przepisie o tyle łyżeczek, ile dodaliśmy miazgi z daktyli.

Z owoców tych można zrobić pyszną czekoladę daktylową, zapiec z serem pleśniowym, a nawet zawinąć w boczek. Pomysłów jest co nie miara. Wystarczy przejrzeć tylko Internet, a na pewno znajdziemy coś, co zaskoczy nas swoim smakiem.

daktyle

Dowiedz się więcej o daktylach >>>

Zdjęcia: Fotolia