SUPERPRZEPIS

Daktylowe ciasto

  • 6
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Daktylowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Puszyste biszkopty, lekka śmietanka i słodka, owocowa masa - mogłabym jeść codziennie takie ciasta. Kawałek takiego ciasta i od razu ma się lepszy humor.

Składniki:

Daktylowe ciasto

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt:
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli
  • Masa daktylowo-ananasowa:
  • 2 puszki ananasa,
  • 250 g suszonych daktyli,
  • 3-4 łyżki rumu,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • Około 1/3 szklanki wody
  • Śmietanka:
  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka cukru ( niekoniecznie, gdyż masa owocowa jest wystarczająco słodka),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody
  • Masa orzechowa:
  • ¾ kostki masła,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • Około 7 dag orzechów włoskich
  • Dekoracja:
  • Około 50 gram daktyli suszonych

 

Sposób przygotowania:

Daktylowe ciasto
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Do tego ciasta potrzebne są bowiem 2 wkładki z jasnego biszkoptu MASA DAKTYlOWO_ANANASOWA: Daktyle kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka. Puszki z ananasem otwieramy. Sok wlewamy do daktyli, owoce kroimy na mniejsze części i także dodajemy do daktyli. Całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Owocową masę podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia dokładamy do niej rum oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by ostygła. Gęstniejącą masę ananasowo-daktylową wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Pozostawiamy do chłodu do zastygnięcia. Gdy masa owocowa zastygnie wylewamy na nią śmietankę. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewany na masę owocową. Przykrywamy drugim upieczonym biszkoptem i całość odstawiamy do chłodu by śmietanka stężała. MASA ORZECHOWA: Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo cukier, śmietanę i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy zmielone orzechy. Ponownie miksujemy. Masę wykładamy na górny biszkopt DEKORACJA: Daktyle drobno kroimy i delikatnie wtłaczamy w orzechową masę.
Daktylowe ciasto
Do ciasta pieczemy dwa biszkopty każdy z 3 jaj.
Daktylowe ciasto
Daktyle kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w garnku
Daktylowe ciasto
Pokrojone ananasy wraz ze sokiem dodajemy do daktyli.
Daktylowe ciasto
gotową masę wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt.