edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Dalmatyński gulasz z indyka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dalmatyński, bo z ziołami dalmatyńskimi, z dodatkiem marchewki i groszku.

Dalmatyński gulasz z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dalmatyński gulasz z indyka

 

  • 30 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • sól
  • pieprz
  • zioła dalmatyńskie
  • łyżka oleju
  • 1 marchew
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu – ja użyłam wywaru z gotowania mięsa na pasztet
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Dalmatyński gulasz z indyka
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w mniej więcej jednakowe kawałki. Oprószyłam solą, pieprzem i dość obficie ziołami dalmatyńskimi. W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i obsmażyłam je. W międzyczasie obrałam i opłukałam marchewkę, pokroiłam ją wzdłuż na pół, a następnie na dość grube plasterki. Dodałam do mięsa i smażyłam jeszcze chwilkę, aż zwiotczała. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i zalałam gorącym bulionem. Gotowałam na wolnym ogniu, a kiedy marchew zaczęła mięknąć, wrzuciłam zamrożony groszek. Kiedy mięsko i warzywa były wystarczająco miękkie, zagęściłam sos mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Dalmatyński gulasz z indyka
Opłukane i osuszone mięso pokroiłam i posypałam przyprawami.
Dalmatyński gulasz z indyka
Do obsmażonego mięsa dodałam marchewkę..
Dalmatyński gulasz z indyka
Całość zalałam gorącym wywarem z gotowania mięsa na pasztet.
Dalmatyński gulasz z indyka
Pod koniec dodałam zamrożony zielony groszek.