Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Danie z ryżu z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Danie z ryżu z pieczarkami można podawać na obiad z sosem śmietanowym lub polane masłem z bułką tartą.

Danie z ryżu z pieczarkami

Składniki:

Danie z ryżu z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Danie z ryżu z pieczarkami
Jedną z cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z osolona wrzącą wodą, dodać ryż i gotować, stale mieszając, gdy woda zacznie wsiąkać w ryż, przykryć i zostawić na małym ogniu, ugotowany zostawić do wystygnięcia. Drugą cebulę również obrac i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, podsmażyć razem na maśle. Rozetrzeć masło z żółtkami i śmietaną, zmieszać z ryżem, pieczarkami i cebulą, doprawić. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy wyłożyć masę ryżową, przykryć i wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i gotować około godzinę, następnie wyłożyc na półmisek do góry dnem.