Strona główna Danie z soczewicy

Danie z soczewicy

Dania « poprzedni | następny »
justka.zet offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 137
Danie z soczewicy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Potrawę najlepiej przygotować w szybkowarze.


trudność: łatwe
czas:

Danie z soczewicy - SKŁADNIKI:

  • 4 porcje:
  • 50 dag soczewicy
  • 1 cebula
  • Odrobina mielonych goździków
  • 15 dag przerośniętej mięsem słoniny
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki stołowe margaryny
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • tarta skórka z cytryny
  • 4 łyżki stołowe śmietany
  • Przyprawa do zup
  • Sól i pieprz
  • Tymianek i ostra papryka w proszku do smaku

Danie z soczewicy - PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę namoczyć i zostawić na cały dzień. Cebulę pokroić w kostkę, dusić na rozgrzanym tłuszczu, następnie na to położyć pokrojona w kostkę słoninę oraz mięso mielone i smażyć 2-3 minuty, dodać odcedzoną soczewicę, przyprawić skórką cytrynową, goździkami, rodzynkami, pieprzem, papryką i tymiankiem oraz zalać wodą tak, by przykryła potrawę. Zamknąć szybkowar i gotować przez 10 minut. Przed podaniem posolić i polać śmietaną.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Danie z soczewicy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Pulpeciki na kapuście włoskiej Smażone pierogi z kapustą Pyszne pierogi z bananami
Naleśnikowe paczuszki dyniowe Danie jednogarnkowe z grzybkami leśnymi Spaghetti z dyniowym pesto
Kolorowe kluski śląskie Babka ziemniaczana Duszona szynka z pęczakiem i buraczkami
Orzechowe placuszki z ricotty z jabłkiem Ryż smażony z kurkami Ryżowo kokosowe naleśniki z frużeliną żurawinową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane