jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Delicjusz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Biszkoptowe ciasto przełożone lekką pianką owocową z dodatkiem świeżych pomarańczy, oblane galaretką i polewą czekoladową;)

Delicjusz Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Delicjusz

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego

 

  • MASA I
  • 1 śnieżka na mleko
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 375 ml wody

 

  • MASA II
  • galaretka pomarańczowa
  • 500 ml wody

 

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • ½ czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka pełnotłustego

 

  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Delicjusz
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz olejek i dokładnie, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną małej formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 2 równe części i skropić wodą wymieszaną z cukrem i aromatem pomarańczowym.
Ze składników na masę I, galaretkę rozpuścić w 375 ml wody i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, a następnie dodawać do niej tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkopta.
Pomarańcza umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie poukładać na wyłożonej wcześniej masie.
Ze składników na masę II, galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody, a kiedy zacznie tężeć wylać ją na owoce.
Tak przygotowane ciasto przykryć drugim biszkoptem.
Ze składników na polewę, czekoladę gorzką rozpuścić z 2 łyżkami mleka i posmarować nią ciasto. Czekoladę mleczną rozpuścić w 1 łyżką mleka i ozdobić wzorkami ciasto.
Delicjusz
Delicjusz