reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Delikatna galaretka porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

U mnie porzeczki już dojrzały, ale że jest ich zdecydowanie mniej, to zamiast soku zrobiłam taki prawie dżem, bo bez pestek i skórek.

Delikatna galaretka porzeczkowa

Składniki:

Delikatna galaretka porzeczkowa

 

  • 2- 2,200 kg porzeczek (obranych, bez gałązek)
  • 2 -2,200 kg cukru

 

  • Ilość cukru zależna od tego ile będzie ważył sok proporcje 1:1

Sposób przygotowania:

Delikatna galaretka porzeczkowa

przygotowanie

Delikatna galaretka porzeczkowa
z owoców wyciskamy sok, dlatego muszą byc obrane z gałązek

Obowiązkowo słoiki gotujemy lub wyparzamy w piekarniku, tak samo pokrywki.

Umyte, oczyszczone owoce przepuszczamy przez wyciskarkę, sokowirówkę, czy specjalną maszynkę do pomidorów.

przygotowanie

Delikatna galaretka porzeczkowa
sok podgrzewamy dość mocno, ale nie dopuszczamy do wrzenia

Sok ważymy i tyle samo wsypujemy cukru.

Podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Gdy syrop jest juz gorący, a cukier sie rozpuścił przelewamy do gorących słoików, momentalnie zakręcamy

Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki 5 minut, żaden nie będzie miał prawa sie zepsuć- wy robicie według uznania i na własna odpowiedzialność.

Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym wełnianym kocem.

Po kwadransie odwracamy, przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego.