agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Delikatna inspiracja

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak prezentuje się torcik- rewelacja smaku

Delikatna inspiracja

Składniki:

Delikatna inspiracja

 

  • jajka 10 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sok owocowy 0,5 szklanki
  • dżem owocowy 1 sztuka
  • krem truskawkowy 1 sztuka
  • śmietanka kremówka 0,5 litra
  • śmietanfix 2 opakowania
  • wiórki kokosowe 1 opakowanie
  • granat 0,5 sztuki

Sposób przygotowania:

Delikatna inspiracja
Przygotować niezbędne składniki na tort i na masę. Jajka sparzyć, mąkę przesiać na sicie, w dalszej kolejności białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier. Dodać żółtka, nadal ubijając. Mąki przesiane ( ziemniaczaną z tortową) wymieszać, dodać proszek do pieczenia. Okrągłą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze około 200 stopni C przez około 40-50 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie równe części. Przekrojone biszkopty skropić sokiem owocowym z lubionych owoców, posmarować biszkopty z jednej strony dżemem lub marmoladą owocową. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę truskawkową i wyłożyć ją na jeden biszkopt, rozsmarować i przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę kremówkę schłodzić i ubić na sztywną masę ze śmietanfixem i w razie konieczności można dodać cukier puder.
Wyłożyć śmietankę na wierzch i na boki torta i równomiernie rozsmarować. Boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na tort dekoracje gotowe i na wierzch wyłożyć ziarenka granatu do dekoracji.

Tagi:

jajko jajka