Miód&Cytryna

Miód&Cytryna

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Delikatna zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatna cebula w połączeniu z ostrością czosnku i aromatem suszonych ziół rozgrzewa od środka. Serowa bułka czy chrupiąca bagietka, a może pulpeciki? Możesz skomponować ją z wieloma dodatkami.

Delikatna zupa cebulowa

Składniki:

Delikatna zupa cebulowa

 

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 białych cebul
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Delikatna zupa cebulowa
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem, smaż a następnie duś, aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj wszystkie zioła, wymieszaj. Dodaj łyżeczkę mąki oraz 1 szklankę z przygotowanego wcześniej bulionu (około 250 ml), wymieszaj dokładnie i zostaw na małym ogniu aż bulion częściowo odparuje (około 7 min). Po tym czasie dodaj pozostałą część bulionu, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zupę gotuj jeszcze około 20-30 min.  

Tagi:

cebula