Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Delikatna zupa ogórkowa (na bazie białych warzyw)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prawie zupa-krem, bardzo delikatna w smaku, z wyczuwalnym, ale nie dominującym smakiem ogórka kiszonego. Pachnie ziołami, czosnkiem, jest lekka i łagodna.

Delikatna zupa ogórkowa (na bazie białych warzyw)

Składniki:

Delikatna zupa ogórkowa (na bazie białych warzyw)

 

Sposób przygotowania:

Delikatna zupa ogórkowa (na bazie białych warzyw)
Warzywa dokładnie myję i obieram. Wszystkie warzywa z wyjątkiem ogórków kroję w niewielką kostkę, po czym przez ok. 15 minut podsmażam w głębokiej patelni z masłem i olejem (z gałązką tymianku, pod przykryciem).

Warzywa powinny zmięknąć. Wtedy dolewam mleko i dalej pod pokrywką gotuję 5 minut na małym ogniu. Wszystko miksuję, doprawiam wstępnie do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie dokładnie blenduję ogórki, dodaję je do zupy, mieszam. Całość doprawiam do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem. Przed podaniem ozdabiam talerze kilkoma cieniutkimi plasterkami ogórka.