malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Delikatna zupa z indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taka zupa jest lekka po świątecznych obżarstwach, ale też nie tylko wtedy. Smaczna na każdy rodzinny obiad.

Delikatna zupa z indyka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Delikatna zupa z indyka

 

  • 1/2 kg piersi z indyka,
  • 20 dag zielonego groszku mrożonego,
  • 2 papryki,
  • 6 marchewek,
  • biała część pora,
  • 6 liści kapusty pekińskiej,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • 1 korpus z kurczaka lub indyka,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 2 listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Delikatna zupa z indyka
Gotujemy w dużym garnku 3 litry wody. Wrzucamy listki, korpus, solimy. Gotujemy przez 15 minut. Pierś indyka kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, gotujemy kolejne 20 minut. Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w paseczki. Paprykę w słupki. Pora w krążki. Dodajemy te warzywa do zupy. Gotujemy 20 minut. A na końcu wrzucamy groszek i zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku pieprzem i podajemy od razu.
Delikatna zupa z indyka
Wszystkie gotujące się składniki w dużym garnku