xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Delikatne ciasto kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne ciasto kawowe to kakaowy biszkopt pod dwiema warstwami mas ubitych ze śmietany. Jedna naturalna śmietankowa druga kawowa. A całość obsypane tartą gorzką czekoladą. Mój prezent urodzinowy dla mamy.

Delikatne ciasto kawowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne ciasto kawowe

 

 

  • Masa kawowa:
  • 250ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • łyżka cukru pudru

 

 

  • ponadto:
  • 20-30g gorzkiej czekolady do posypania
  • łyżeczka kawy zbożowej do ponczu

 

  • proporcje na blaszkę 25x25cm

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto kawowe
Ciasto biszkoptowe: jajka ubij na sztywną pianę, cały czas miksując dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty i dodaj przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i kakao. Miksuj do połączenia składników. Piecz 30min w 180'C Masa kawowa: Żelatynę i kawę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle miksując delikatnie strużką wlej żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj. Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz ponczem kawowym (łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody). Na nasączony spód wyłóż masę kawową i wyrównaj. Wstaw do lodówki. Masa śmietankowa : Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując delikatnie strużką wlej żelatynę. Masę śmietankową wyłóż na masę kawową, wyrównaj. Posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Schładzaj w lodówce 2-3 godz. i dłużej.  
Delikatne ciasto kawowe
Jajka ubijam na puszystą masę
Delikatne ciasto kawowe
Do jajecznej masy dodaję stopniowo mąkę z kakao
Delikatne ciasto kawowe
Miksuję składniki na biszkopt do połączenia.
Delikatne ciasto kawowe
Gotowe ciasto obsypuję tartą czekoladą i schładzam w lodówce.