IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Delikatne kruche ciasto z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne delikatne ciasto na kruchym spodzie z bezową pianką i jagodami.

Delikatne kruche ciasto z jagodami

Składniki:

Delikatne kruche ciasto z jagodami

 

  • CIASTO:

 

  • 5 szklanek mąki
  • 500 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA:

 

  • 10 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka oleju

 

  • 800g -1000g jagód
  • cukier cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

Delikatne kruche ciasto z jagodami
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (Ja piekłam na blaszce dodanej do piekarnika - głębszej) Składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść ciasto, a następnie schłodzić w lodówce ok 60 min. Po tym czasie ciasto podzielić na 30% i 70%. Mniejsze ciasto ponownie schłodzić. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na blachę a następnie delikatnie uklepać dłonią. Ciasto podpiec ok 25 min. w temp. 180'C. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Za ten czas przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksując na najwyższych obrotach, następnie wanilię i po łyżce budyniu. Na koniec wlewamy powoli olej i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Gotową masę bezową wykładamy na wystudzone ciasto i posypujemy jagodami. Mniejszą część ciasta wyciągamy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Ciasto umieszczamy w piekarniku na ok 35-40 min w temp. 180'C. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Tagi:

ciasto