Bomika

Bomika

Kucharz
[Przepisów: 16]

delikatny schab z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

schabik rozpływa się w ustach... niebiańska potrawa na codzienny czy świąteczny obiadek

delikatny schab z piekarnika

Składniki:

delikatny schab z piekarnika

Sposób przygotowania:

delikatny schab z piekarnika

Schab posypać Jarzynką, odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozbić delikatnie tłuczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć 4 plastry schabu, na to wyłożyć połowę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem i delikatnie jarzynka, na to nałożyć następną warstwę - schab, ziemniaki i cebula. Całość zalać mlekiem, posypać pieprzem i znów odrobiną jarzynki. zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i zapiec kolejne 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa i ziemniaków, należy po prostu sprawdzić czy wszystko jest miękkie. Jeśli podczas pieczenia mleko całkowicie wyparuje należy dolać więcej. Trzeba tez pamietać, ze Jarzynka jest słona.