Strona główna delikatny schab z piekarnika

delikatny schab z piekarnika

Bomika - autor przepisu delikatny schab z piekarnika offline

Kucharz
Przepisy: 16
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
delikatny schab z piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

schabik rozpływa się w ustach... niebiańska potrawa na codzienny czy świąteczny obiadek


trudność: łatwe
czas:

delikatny schab z piekarnika - SKŁADNIKI:

  • 8 plastrów schabu,
  • 4 cebule
  • 10-12 ziemniaków (zależy jak duże)
  • 1.5 szklanki mleka
  • masło
  • Jarzynka, pieprz biały
  • żółty ser

delikatny schab z piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

Schab posypać Jarzynką, odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozbić delikatnie tłuczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć 4 plastry schabu, na to wyłożyć połowę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem i delikatnie jarzynka, na to nałożyć następną warstwę - schab, ziemniaki i cebula. Całość zalać mlekiem, posypać pieprzem i znów odrobiną jarzynki. zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i zapiec kolejne 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa i ziemniaków, należy po prostu sprawdzić czy wszystko jest miękkie. Jeśli podczas pieczenia mleko całkowicie wyparuje należy dolać więcej. Trzeba tez pamietać, ze Jarzynka jest słona.



Komentarze do delikatny schab z piekarnika (strona 1 z 1)  
Mirka227

Mirka227
offline

2009-11-05 11:07
Ciekawa zapiekanka, na pewno wypróbuję, tylko znajdę czas...
5!
Skomentuj
Oceń:
0
gosia.podgajna@wp.pl

gosia.podgajna@wp.pl
offline

2010-11-12 13:27
hm...robię podobne danie...z wyjątkiem
1.zamiast mleka używam śmietany,ale nie musi w niej danie pływać
2.robię jedną warstwę czyli schab, cebula, ziemniaki i ser
3.nie dodaję warzywka tylko sól ziołowa- delikatnie przyprawia a zarazem pozwala składnikom wydobyć ich smak :)
danie proste a smaczne i co ważne dobre do odgrzania na drugi dzień przy czym mięso nadal rozpływa się w ustach
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem Sernik czekoladowy Gęś na pęczaku.
Nietypowy mazurek wg Buni Tradycyjny staropolski bigos Wegetariańskie gołąbki
Sałatka ziemniaczana z groszkiem. Babka kisielowa Mazurek -pisanka
Wielkanocne jajko- murzynki :) Placki z tartymi jabłkami. Wątróbka w sosie pomidorowym z makaronem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane