Strona główna delikatny schab z piekarnika

delikatny schab z piekarnika

Bomika offline

Kucharz
Przepisy: 16
delikatny schab z piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

schabik rozpływa się w ustach... niebiańska potrawa na codzienny czy świąteczny obiadek


trudność: łatwe
czas:

delikatny schab z piekarnika - SKŁADNIKI:

delikatny schab z piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

Schab posypać Jarzynką, odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozbić delikatnie tłuczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć 4 plastry schabu, na to wyłożyć połowę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem i delikatnie jarzynka, na to nałożyć następną warstwę - schab, ziemniaki i cebula. Całość zalać mlekiem, posypać pieprzem i znów odrobiną jarzynki. zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i zapiec kolejne 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa i ziemniaków, należy po prostu sprawdzić czy wszystko jest miękkie. Jeśli podczas pieczenia mleko całkowicie wyparuje należy dolać więcej. Trzeba tez pamietać, ze Jarzynka jest słona.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do delikatny schab z piekarnika (strona 1 z 1)  
Mirka227

Mirka227
offline

2009-11-05 11:07
Ciekawa zapiekanka, na pewno wypróbuję, tylko znajdę czas...
5!
Skomentuj
Oceń:
0
gosia.podgajna@wp.pl

gosia.podgajna@wp.pl
offline

2010-11-12 13:27
hm...robię podobne danie...z wyjątkiem
1.zamiast mleka używam śmietany,ale nie musi w niej danie pływać
2.robię jedną warstwę czyli schab, cebula, ziemniaki i ser
3.nie dodaję warzywka tylko sól ziołowa- delikatnie przyprawia a zarazem pozwala składnikom wydobyć ich smak :)
danie proste a smaczne i co ważne dobre do odgrzania na drugi dzień przy czym mięso nadal rozpływa się w ustach
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Gofry dyniowe z kardamonem Makowo czekoladowe ciasteczka Przekąski z ciasta francuskiego
Gofry z bitą śmietaną Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizzowe babeczki
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka
Pizza z kurczakiem i brokułami Pizza na zaczynie poolish Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane