Strona główna delikatny schab z piekarnika

delikatny schab z piekarnika

Bomika

Kucharz
Przepisy: 16
delikatny schab z piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

schabik rozpływa się w ustach... niebiańska potrawa na codzienny czy świąteczny obiadek


trudność: łatwe
czas:

delikatny schab z piekarnika - SKŁADNIKI:

delikatny schab z piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

Schab posypać Jarzynką, odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozbić delikatnie tłuczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć 4 plastry schabu, na to wyłożyć połowę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem i delikatnie jarzynka, na to nałożyć następną warstwę - schab, ziemniaki i cebula. Całość zalać mlekiem, posypać pieprzem i znów odrobiną jarzynki. zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i zapiec kolejne 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa i ziemniaków, należy po prostu sprawdzić czy wszystko jest miękkie. Jeśli podczas pieczenia mleko całkowicie wyparuje należy dolać więcej. Trzeba tez pamietać, ze Jarzynka jest słona.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do delikatny schab z piekarnika (strona 1 z 1)  
Mirka227

Mirka227

2009-11-05 11:07
Ciekawa zapiekanka, na pewno wypróbuję, tylko znajdę czas...
5!
Skomentuj
Oceń:
0
gosia.podgajna@wp.pl

gosia.podgajna@wp.pl

2010-11-12 13:27
hm...robię podobne danie...z wyjątkiem
1.zamiast mleka używam śmietany,ale nie musi w niej danie pływać
2.robię jedną warstwę czyli schab, cebula, ziemniaki i ser
3.nie dodaję warzywka tylko sól ziołowa- delikatnie przyprawia a zarazem pozwala składnikom wydobyć ich smak :)
danie proste a smaczne i co ważne dobre do odgrzania na drugi dzień przy czym mięso nadal rozpływa się w ustach
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Torcik niebo i ziemia Pieguski w wersji domowej Ciasto lekki puch
Konserwowa sałatka z jajkiem i pekińską Zapiekany ryż z jabłkami Ragoût miesno-warzywne
Czosnkowa pasta z białej fasoli Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Pieczone pod majonezem udka z kurczaka
Parówki z nadzieniem w panierce Pizza na marchewkowym spodzie Ciasto czekoladowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane