Strona główna delikatny schab z piekarnika

delikatny schab z piekarnika

Bomika - Przepis na: delikatny schab z piekarnika offline

Kucharz
Przepisy: 16
delikatny schab z piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

schabik rozpływa się w ustach... niebiańska potrawa na codzienny czy świąteczny obiadek


trudność: łatwe
czas:

delikatny schab z piekarnika - SKŁADNIKI:

  • 8 plastrów schabu,
  • 4 cebule
  • 10-12 ziemniaków (zależy jak duże)
  • 1.5 szklanki mleka
  • masło
  • Jarzynka, pieprz biały
  • żółty ser

delikatny schab z piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

Schab posypać Jarzynką, odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozbić delikatnie tłuczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć 4 plastry schabu, na to wyłożyć połowę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem i delikatnie jarzynka, na to nałożyć następną warstwę - schab, ziemniaki i cebula. Całość zalać mlekiem, posypać pieprzem i znów odrobiną jarzynki. zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i zapiec kolejne 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa i ziemniaków, należy po prostu sprawdzić czy wszystko jest miękkie. Jeśli podczas pieczenia mleko całkowicie wyparuje należy dolać więcej. Trzeba tez pamietać, ze Jarzynka jest słona.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do delikatny schab z piekarnika (strona 1 z 1)  
Mirka227

Mirka227
offline

2009-11-05 11:07
Ciekawa zapiekanka, na pewno wypróbuję, tylko znajdę czas...
5!
Skomentuj
Oceń:
0
gosia.podgajna@wp.pl

gosia.podgajna@wp.pl
offline

2010-11-12 13:27
hm...robię podobne danie...z wyjątkiem
1.zamiast mleka używam śmietany,ale nie musi w niej danie pływać
2.robię jedną warstwę czyli schab, cebula, ziemniaki i ser
3.nie dodaję warzywka tylko sól ziołowa- delikatnie przyprawia a zarazem pozwala składnikom wydobyć ich smak :)
danie proste a smaczne i co ważne dobre do odgrzania na drugi dzień przy czym mięso nadal rozpływa się w ustach
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane