edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Delikatny serniczek ze złotą rosą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sernik udał mi się wyśmienicie, wszyscy imieninowi goście zjedli go w okamgnieniu.

Delikatny serniczek ze złotą rosą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Delikatny serniczek ze złotą rosą

 

  • Na blachę o wymiarach ok. 23x34 cm
  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki)
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego
  • jajka (3 całe i 1 żółtko – 1 białko dodać do miseczki z dwoma białkami z ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • DO MASY BIAŁKOWEJ:
  • 3 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i jedno z masy serowej)
  • 3/4 szklanki grubego cukru

Sposób przygotowania:

Delikatny serniczek ze złotą rosą
CIASTO: do miski przesiałam mąkę, dodałam margarynę i posiekałam ją z mąką przy pomocy siekaczki. Dodałam cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagniotłam kruche ciasto, zawinęłam je w folię i odstawiłam na pół godziny do lodówki. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, dno wylepiłam schłodzonym ciastem. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzałam do temperatury 165 stopni z termo obiegiem. Trzy całe jajka i jedno żółtko ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym, porcjami (po łyżce) dodawałam ser, następnie wsypałam budynie i wlałam olej. Na sam koniec wlałam mleko i dokładnie zmiksowałam. Rzadką masę serową wylałam na surowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 50 minut, aż sernik się lekko zrumienił. Trzy białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier. Masę białkową rozsmarowałam na wyjętym z piekarnika, gorącym cieście (ciasto jest wtedy przerażająco płynne, ale tak musi być). Na wierzchu zrobiłam widelcem ozdobne fale i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Nie należy przetrzymywać dłużej, bo wtedy podobno nie wytworzy się rosa (tak mi powiedziano). Sernik od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie.
Delikatny serniczek ze złotą rosą
Na wierzchu masy białkowej zrobiłam widelcem ozdobne fale.
Delikatny serniczek ze złotą rosą
Ciasto od razu po upieczeniu wyjęłam z piekarnika.