szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

delikatny sos cytrynowo-jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszny sos cytrynowo-jajeczny

delikatny sos cytrynowo-jajeczny

Składniki:

delikatny sos cytrynowo-jajeczny

 

  • pół kostki masła
  • 3 żółtka
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • 1 łyżka siekanej natki

Sposób przygotowania:

delikatny sos cytrynowo-jajeczny
Masło rozpuścić w rondelku,(uwaga należy je bardzo powoli rozpuszczać, żeby się nie przypaliło)żółtka ubić razem z sokiem cytrynowym i odrobiną soli. Powoli dodawać gorące masło. Mieszać nieustannie aż do uzyskania konsystencji gęstego majonezu.Przelać do sosjerki i posypać posiekaną natką pietruszki.Sos jest bardzo kremowy ,dlatego pasuje do pieczeni wieprzowych i wołowych, jak również do potraw z ryb, podkreśla wtedy delikatność mięsa.