Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser ananasowo-truskawkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Deser z dwoma rodzajami owocowego musu i kremem z białek.

Deser ananasowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser ananasowo-truskawkowy

 

  • białka z dwóch jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 dkg świeżych truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 małego świeżego ananasa

Sposób przygotowania:

Deser ananasowo-truskawkowy
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać 1/3 szklanki cukru i dolewać sok z cytryny. Resztę cukru zagotować z wodą. Gotować kilka minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Gorący syrop powoli wlewać do ubitych białek i cały czas ubijać. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Truskawki umyć, odszypułkować, dodać do nich miód i dokładnie zmiksować. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować. W szklankach układać warstwowo: mus truskawkowy - krem - mus ananasowy - krem - mus truskawkowy - krem. Deser dowolnie udekorować.
Deser ananasowo-truskawkowy
Gorący syrop przygotowany z wody i cukru.
Deser ananasowo-truskawkowy
Białka ubite na sztywno z cukrem i syropem cukrowym.
Deser ananasowo-truskawkowy
Umyte odszypułkowane i zmiksowane z miodem truskawki.
Deser ananasowo-truskawkowy
Obrany pozbawiony twardego rdzenia i zmiksowany ananas.