Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty deser z domowego budyniu waniliowego, dowolnych owoców i słodkiej bitej śmietany o smaku kakaowym.

Deser budyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser budyniowy

 

  • 2,5 szklanki mleka
  • 64 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki tortowej
  • dowolne owoce - wg uznania
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 4 małe bezy

Sposób przygotowania:

Deser budyniowy
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę mleka dokładnie roztrzepać z mąką, dodać do tego rozbełtane jajka i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną powoli wlewać do gotującego się mleka i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Budyń przestudzić, rozłożyć do 4 szklaneczek. Na budyniu rozłożyć dowolne owoce (ja użyłam jabłek z kompotu z miętą). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i kakao. Kakaową bitą śmietanę rozłożyć na owocach. Na wierzchu rozłożyć bezy. Podawać od razu po przygotowaniu.
Deser budyniowy
Część mleka roztrzepana z mąką i wymieszana z rozbełtanymi jajkami.
Deser budyniowy
Ugotowana przestudzony budyń rozłożony do szklaneczek.
Deser budyniowy
Kawałki jabłek z kompotu ułożone na budyniu.
Deser budyniowy
Ubita śmietana z dodatkiem cukru pudru i kakao.