Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser cukiniowy z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączenie warzywa i owocu w deserze.

Deser cukiniowy z poziomkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser cukiniowy z poziomkami

 

Sposób przygotowania:

Deser cukiniowy z poziomkami
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek). Odmierzyć 2 szklanki startej cukinii razem z sokiem. Przełożyć ją do garnka, dodać cukier i zagotować. Gotować tak długo, aż cukinia zrobi się miękka. Zdjąć ją z ognia, dodać sok wyciśnięty z cytryny i galaretkę. Dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Masę ostudzić i przełożyć do małych foremek (u mnie 4 foremki). Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Jak zastygnie, foremki zanurzać na kilka sekund we wrzątku i wyjmować cukiniowe galaretki, układać je na talerzykach. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Poziomki umyć. Deser udekorować bitą śmietaną i poziomkami.
Deser cukiniowy z poziomkami
Ugotowana z cukrem cukinia z dodatkiem soku z cytryny i galaretki.
Deser cukiniowy z poziomkami
Masa z cukinii ostudzona i przełożona do małych foremek.
Deser cukiniowy z poziomkami
Galaretka z cukinii wyjęta z foremki na talerzyk.
Deser cukiniowy z poziomkami
Ubita z cukrem pudrem śmietana kremówka.

Tagi:

cukinia