Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Deser gruszkowo-karmelowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dzięki dodatkowi rumu deser nabiera charakteru. Jest słodki i delikatny.

Deser gruszkowo-karmelowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser gruszkowo-karmelowy

 

  • 2 małe gruszki,
  • 1 łyżka masłą,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka rumu,
  • mascarpone 150g,
  • karmel (masa kajmakowa) 2,5 łyżeczki,
  • rum 1 łyżka,
  • 2 bezy

Sposób przygotowania:

Deser gruszkowo-karmelowy
Gruszki myjemy, a następnie obieramy i kroimy w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, dodajemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści. Wtedy dodajemy pokrojone gruszki i smażymy je do momentu aż pokryją się karmelową masą. Zanim gruszki zmiękną dodajemy jeszcze łyżeczkę rumu, czekamy aż odparuję. Po usmażeniu gruszki studzimy. Bezy kruszymy. Mascarpone łączymy z karmelem i rumem, mieszamy. W 2 szklankach układamy warstwami: gruszki, krem i pokruszone bezy aż do wyczerpania składników. Całość dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego :)
Deser gruszkowo-karmelowy
Zapraszam na wspaniąły deser
Deser gruszkowo-karmelowy
Gruszki obieramy i kroimy w większą kostkę.
Deser gruszkowo-karmelowy
Wówczas dodajemy gruszki i smażymy je w karmelu aż zmiękną i pokryją się karmelową masą.

Tagi:

beza bezy