SUPERPRZEPIS

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą

  • 2
  • MałaMi89
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą

Pyszna propozycja na szybki i pyszny deser. Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent:) z premedytacją niesłodzony mus jabłkowy idealnie komponuje się z lekko słodką masą bitej śmietany z mascarpone.

Składniki:

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą

 

  • 2 duże jabłka
  • 1,5 banana
  • 250g mascarpone
  • 235 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
  • 1,5 szkl. wody
  • 6-7 szt. podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą

ETAP 1:

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą
Gotowanie budyniu jabłkowego - do zmiksowanego musu dodajemy rozcieńczony budyń z mąką

Jabłka myjemy, obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka, zalewamy 1 i 1/3 szkl. wody i gotujemy kilka minut aż zmiękną, po czym miksujemy na gładki mus. Ponownie wstawiamy na palnik, w pozostałej wodzie mieszamy budyń z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące się jabłka cały czas mieszając, gotujemy jeszcze minutę, stale mieszając. Studzimy.

ETAP 2:

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą
Do ubitej z cukrami śmietany stopniowo dodajemy serek, cały czas miksując

Kawę zalewamy w miseczce gorącą wodą (około 1 szklanki). Gdy ostygnie moczymy w niej biszkopty (nie za długo, nie powinny być zbyt miękkie). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą
Na mus jabłkowo-budyniowy układamy biszkopty, nasączone kawą

Do pucharków nakładamy 2 łyżki musu jabłkowego i namoczone w kawie biszkopty.

ETAP 4:

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą
Masę śmietanową z serkiem najlepiej jest nakładać szprycą

Na biszkopty wykładamy masę śmietanowo-serową, wygodnie jest to zrobić szprycą.

ETAP 5:

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą
Plastry banana układamy i przykrywamy je jabłkowym budyniem

Na masę białą układamy plastry banana i ponownie mus jabłkowy. Wierzch dowolnie dekorujemy pozostałą masą śmietanowo-serową.