aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

deser jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny deser jogurtowy z truskawkami

deser jogurtowy

Składniki:

deser jogurtowy

 

  • 200 ml jogurt naturalny,
  • 1 szklanka truskawki,
  • 4 lyzki cukier puder,
  • 2 żółtka,
  • 2 cukier wanilinowy,
  • 3 lyzeczki żelatyna Prymat

Sposób przygotowania:

deser jogurtowy
Trzy łyżeczki żelatyny mieszamy z czterema łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Truskawki dokłądnie myjemy, usuwamy zielone końcówki i miksujemy blenderem. Żółtka miksujemy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do żelatyny dodajemy jeszcze odrobinę wody i podgrzewamy ją na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do masy żółtkowej i wmieszamy. Dodajmy jogurt naturalny i wszystko miksujemy. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej dodajemy mus truskawkowy i wkładamy na ok. 10 minut do lodówki. Po wyjęciu ubijamy i znowu wkładamy do lodówki. Drugą masę mieszamy. Gdy krem truskawkowy już nam zgęstenieje wlewamy na niego masę waniliową i wkładamy ponownie do lodówki. Smacznego.