kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Deser kluseczkowo-truskawkowy cz.4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Deserek truskawkowy z ... kluseczkami

Deser kluseczkowo-truskawkowy cz.4

Składniki:

Deser kluseczkowo-truskawkowy cz.4

 

  • CIASTO
  • 8 łyżek mąki
  • 2 jaja
  • 1 serek homogenizowany (125gr)
  • 5 łyżek mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

 

  • Sos czerwony:
  • 1 op.truskawek mrożonych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

 

  • Sos biały
  • 350 ml.mleka
  • 0,5 op. budyniu
  • 1 łyżka cukru (ew.jakby był budyń nie słodki)

Sposób przygotowania:

Deser kluseczkowo-truskawkowy cz.4
Z składników na ciasta zrób jednolitą masę ( ciasto musi się ciągnąć a nie rwać, jak się rwie dodawaj po łyżce mąki). Do sita z grubymi oczkami wyłuż porcję ciasta i łyżką wyciskaj ciasto. Gotuj ok. 3 min aby podrosły. Wyjmij ostudz. Do pojemnika przełóż opakowanie truskawek, dodaj cukie, cukier waniliowy,cytrynę, dobrze wymieszaj aż do uzyskania sosu. Mleko zagotuj i wsyp tylko tyle budyniu aby był półpłynny (musimy nim polać kluseczki). Przełóż kluseczki do miseczki, polej najpierw sosem budyniowym, potem truskawkowym i udekoruj na środku truskawką. Smacznego :)

Tagi:

ciasto sosy