dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Deser kremowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny i bardzo delikatny krem malinowy. Sporządzony z jajek, cukru, żelatyny oraz świeżych malin.

Deser kremowo-malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser kremowo-malinowy

 

Sposób przygotowania:

Deser kremowo-malinowy
Jajka dokładnie myjemy. Maliny dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy. 3/4 szkl malin przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny puch. Do przetartych malin dodajemy rozpuszczoną żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Następnie maliny dodajemy do żółtek i wszystko dokładnie miksujemy. Jak masa lekko zgęstnieje to dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do pucharków. Dodajemy pozostałe maliny i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego!
Deser kremowo-malinowy
Maliny dokładnie oczyszczamy i płuczemy .
Deser kremowo-malinowy
Maliny dokładnie przecieramy przez sito.
Deser kremowo-malinowy
Utartę żółtka mieszamy z malinami i żelatyną.
Deser kremowo-malinowy
Masę malinową mieszamy z pianą z białek.

Tagi:

jajko jajka