p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli

Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli

 

  • składniki na spód:
  • 6 sztuk ciastek z orzechami ziemnymi i czekoladą
  • 1 łyżeczka oleju
  • Miksujemy całość blenderem i odstawiamy.
  • Składniki na górę deseru:
  • 5 dag małych bezików
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 25 dag truskawek
  • 3 łyżki deseru truskawkowego
  • zmiksowane orzechy i migdały w czekoladzie Bakal, łuskane migdały Bakal i 1 ziarno kardamonu Kamis

Sposób przygotowania:

Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy bezy niezbyt drobno pokruszone i mieszamy wszystko delikatnie. Robimy pure z truskawek (3 zostawić do dekoracji), dodajemy jogurt i sos truskawkowy i wszystko miksujemy razem. Kładziemy do 3 okrągłych pojemników naprzemiennie bitą śmietanę, miks z truskawek i zmiksowane bakalie, wyrównujemy wierzch i wkładamy pojemniki do zamrażalnika na około 4 godziny. Wyciągamy i robimy spód ze zmiksowanych ciastek i oleju, wstawiamy ponownie na 30 minut. Po wyjęciu wyciągamy, ostrożnie obkrawamy nożem i przekładamy na talerze, dekorujemy plasterkami truskawek i bakaliami.
Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli
do truskawek dodajemy jogurt i sos truskawkowy i wszystko miksujemy
Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli
przygotowujemy okrągłe pojemniki do mrożenia deseru
Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli
Kładziemy do 3 okrągłych pojemników naprzemiennie składniki
Deser lodowy z truskawkami 2 wg Joli
Po wyjęciu wyciągamy, ostrożnie obkrawamy nożem i przekładamy na talerze