Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Deser makowy z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Masę makową robię w dużej ilości i porcje zamrażam. W ten sposób mogę przygotować szybki deser przypominający w smaku to pyszne czasochłonne ciasto

Deser makowy z pęczakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser makowy z pęczakiem

 

  • 250 g ugotowanego pęczaku
  • 200 g masy makowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka rumu brązowego
  • 1 garść złotych rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Deser makowy z pęczakiem
Do garnuszka z wystudzonym pęczakiem dodać masę makową i wymieszać. Wlać rum i miód, wymieszać dokładnie. Następnie wsypać garść złotych rodzynek oraz garść płatków migdałowych (odrobinę odłożyć do dekoracji). Na koniec wsypać suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły. Następnie deser nałożyć do miseczek lub pucharków, posypać płatkami migdałowymi i złotymi rodzynkami.
Deser makowy z pęczakiem
Do garnuszka z wystudzonym pęczakiem dodać masę makową i wymieszać.
Deser makowy z pęczakiem
Wlać rum i miód, wymieszać dokładnie. Następnie wsypać garść złotych rodzynek oraz garść płatków migdałowych (odrobinę odłożyć do dekoracji).
Deser makowy z pęczakiem
Na koniec wsypać suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły.