eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Deser maślankowo-truskawkowy Eli

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pyszny niskokaloryczny deserek.

Deser maślankowo-truskawkowy Eli

Składniki:

Deser maślankowo-truskawkowy Eli

 

  • 1 litr maślanki(ja miałam mrągowską)
  • 1 kg truskawek(kilka odłożyc do dekoracji)
  • 8 łyżek cukru
  • 1 opakowanie żelatyny-50 g

 

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietanfix

 

  • gałązki melisy lub mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser maślankowo-truskawkowy Eli
Do 100 ml wrzącej wody wsypac żelatynę,mieszać aż się rozpuści i ostudzić.Umyte,obrane truskawki(po odłożeniu do dekoracji) zmiksować z cukrem.Dodać maślanke,żelatynę i jeszcze raz zmiksować.Masę rozlać do pucharków(mnie wyszło 10) i włożyć do lodówki żeby masa zastygła.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.Po wyjęciu z lodówki desery ozdobić bitą śmietaną,pozostałymi truskawkami i melisą lub miętą.Smacznego!