mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Deser morelowy z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczny, wręcz pyszny deser

Deser morelowy z bitą śmietaną

Składniki:

Deser morelowy z bitą śmietaną

 

  • 750g dojrzałych moreli
  • 1/2 opak. cukru wanilinowego
  • 250ml gęstej śmietany
  • 4 kromki białego chleba
  • 100g margaryny
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g rodzynek
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Deser morelowy z bitą śmietaną
Morele umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Chleb obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić chleb, podsmażyć na grzanki. Morele wymieszać z rodzynkami i 3 łyżkami cukru, dodać chleb. Masę przełożyć do formy. Piec przez 40minut. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem, posypać nim deser. Piec jeszcze 5minut. Deser wystudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem wanilinowym. Na talerzu ułożyć deser, a na nim dużą porcję śmietany.

Tagi:

chleb