Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Deser Piña Colada z rumem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten deser to znane na całym świecie klasyczne połączenie smaku ananasa, mleka kokosowego i rumu. Tym razem w formie kremu a nie drinka ;)

Deser Piña Colada z rumem

Składniki:

Deser Piña Colada z rumem

 

  • duży dojrzały ananas
  • śmietanka kokosowa 200 ml
  • rum kokosowy 150-200 ml
  • syrop kukurydziany do smaku
  • żelatyna na 1/2 litra płynu

Sposób przygotowania:

Deser Piña Colada z rumem
Do deseru idealnie nadaje się bardzo dojrzały słodki aromatyczny ananas, którego trzeba dokładnie obrać ze skóry oraz wyciąć wszystkie "oczka" i twardy rdzeń. Miąższ pokroić w niewielkie kawałki zachowując wyciekający sok. Większość ananasa przełożyć do zamykanego naczynia i lekko zmrozić pilnując, aby zupełnie nie zamarzł. Niewielką ilość cząstek odłożyć do dekoracji.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilością wody i wymieszać - pozostawić do spęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce i przestudzić.

Do blendera z ostrymi nożykami wrzucić lekko zmrożonego ananasa, dolać rum, nieco syropu kukurydzianego oraz przestudzoną żelatynę i całe opakowanie śmietanki kokosowej.

Wszystko zmiksować jak najdokładniej i przelać do pucharków lub szklanek.

Przybrać kawałkami ananasa.