Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser ryżowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Prosty, pyszny deser ze świeżymi truskawkami i płatkami ryżowymi gotowanymi na mleku z dodatkiem cukru migdałowego...

Deser ryżowo-truskawkowy

Składniki:

Deser ryżowo-truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowo-truskawkowy

Etap 1

Deser ryżowo-truskawkowy
Umyte odszypułkowane i pokrojone truskawki smażone w miodzie.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Na patelni lekko rozgrzać trochę miodu (ja dałam 2 łyżki). Do miodu wrzucić truskawki. Smażyć razem 3-4 minuty, co chwilę delikatnie mieszając. Lekko przestudzić.

Etap 2

Deser ryżowo-truskawkowy
Płatki ryżowe ugotowane na mleku z cukrem migdałowym.

Mleko zagotować z cukrem migdałowym. Do gotującego się mleka wsypać płatki ryżowe. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 2 minuty.

Etap 3

Deser ryżowo-truskawkowy
Lekko przestudzone płatki przełożone do szklaneczek.

Płatki lekko przestudzić. Połowę płatków rozłożyć do dwóch szklaneczek.

Etap 4

Na to rozłożyć połowę truskawek. Na owocach rozłożyć resztę płatków, na koniec pozostałe truskawki. Deser podawać na ciepło.