Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Deser ryżowy - ashourah

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Cukier, rodzynki i wodę doprowadzić do wrzenia, gotować aż powstaną purchle na

Deser ryżowy - ashourah

Składniki:

Deser ryżowy - ashourah

 

  • 1 szkl drobno posiekanych rodzynek
  • 2,5 szkl cukru
  • 1/4 szkl wody
  • 3/4 szkl posiekanych, lekko zrumienionych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 szkl ryżu
  • sól do gotowania ryżu
  • 1 łyżeczka wody różanej lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • orzechy do przybrania

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy - ashourah
Cukier, rodzynki i wodę doprowadzić do wrzenia, gotować aż powstaną purchle na powierzchni, zestawić, wymieszać z orzechami. Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie, dokładnie osączyć. Wymieszac z rodzynkami i orzechami, odstawić do wystudzenia. Dodać aromat i cynamon. Kłaść łyżką na talerzyki, przybrać połówkami orzecha. Można posypac wybranym korzeniem.

Tagi:

ryż