Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Deser ryżowy z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosty i smaczny deser ryżowy,o lekkim smaku kokosu i cynamonu.Możemy go przygotować na podwieczorek lub kolację.Jest lekki i pożywny.

Deser ryżowy z cynamonem

Składniki:

Deser ryżowy z cynamonem

 

  • woreczek ryżu (10 dag)
  • pół szklanki mleka
  • około 1 szklanka wody
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • cynamon
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z cynamonem
Mleko i wodę wlewamy do garnka,zagotowujemy,dodajemy szczyptę soli i ryż.Gotujemy do miękkości ryżu,następnie dokładnie osączmy.Ugotowany ryż przekładamy do miski. Następnie do ryżu wsypujemy wiórki kokosowe,wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy cukier do smaku,dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę,aż ryż wchłonie całą śmietankę. Tak przygotowany ryż przekładamy do miseczek i posypujemy według uznania cynamonem.Podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu.

Tagi:

ryż