kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Deser ryżowy z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser ryżowy z orzechami podawać polany śmietaną z cukrem waniliowym lub innym sosem.

Deser ryżowy z orzechami

Składniki:

Deser ryżowy z orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z orzechami
Mleko z dodatkiem roli i masła zagotować, wsypać ryż, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, ugotować na sypko. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową i startą wanilią. Orzechy zmielić, wymieszać z przestudzonym ryżem, dokładnie utrzeć w makutrze, dodać żółtka i pianę z białek, ostrożnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć do niej masę i przykryć, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i gotować około 45 minut. Gotowy deser wyłożyć na półmisek do góry dnem.