akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Deser „Śmietankowa kopuła z truskawkami"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna kopuła, pełna bitej śmietany i truskawek. Lekki deserek, na upalne dni. Serdecznie polecam! !

Deser „Śmietankowa kopuła z truskawkami"

Składniki:

Deser „Śmietankowa kopuła z truskawkami"

Biszkopty

  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Deser „Śmietankowa kopuła z truskawkami"

Biszkopty

Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć masę tworząc dwa koła: jedno o dolnej średnicy miseczki, w której będziemy robić deser. Drugie o górnej średnicy miseczki. Tak przygotowane ciasto na biszkopciki piec w 180 st.C około 5-10 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić.

Masa śmietankowa

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i startą białą czekoladę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową mieszankę wlać ciurkiem do śmietany i dobrze zmiksować. Miseczkę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie umieścić mały biszkopcik. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić w pół. Umieścić je na bokach miseczki, przecięciem na zewnątrz.

Dekoracja

Środek kopuły wypełnić masą śmietankową i przykryć większym biszkoptem. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin. Stężoną kopułę wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i zdjąć miseczkę oraz folię aluminiową. Wierzch udekorować rozpuszczonymi kostkami czekolady, truskawkami oraz wiórkami kokosowymi. Smacznego!