czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Deser szwajcarski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser jest bardzo smaczną "słodkością" np. dla dzieci.

Deser szwajcarski

Składniki:

Deser szwajcarski

 

  • brzoskwinie z kompotu lub np.pomarańcze 20 dag
  • galaretka owocowa 1 paczka
  • biszkopty np.podłużne 1 paczka
  • masło lub margaryna 25 dag
  • cukier puder 1 szklanka
  • śmietanka 30% 2 szklanki
  • żółtka 4 szt
  • mleko 1 litr

 

Sposób przygotowania:

Deser szwajcarski
Zagotować mleko i wlać do niego śmietanę roztrzepaną z żółtkami. Po chwili ogrzewania na bardzo małym ogniu utworzy się twarożek. Odcedzić go na sicie wyłożonym podwójną warstwą gazy. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i ucierając dalej dodawać po łyżce wystudzonej masy twarożkowej. Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami, przykryć kremem, wyrównać powierzchnię łyżką. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie owoce i zalać krzepnąca galaretką. Wstawić do lodówki. Podawać pokrojony jak tort.

Tagi:

biszkopt