ziew

ziew

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Deser tapiokowy - to bedzie wasz Konik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wygląda ekskluzywnie, a nie wymaga zbyt wiele pracy. Zachęcam do eksperymentowania z gatunkami owoców i formami podania.

Deser tapiokowy - to bedzie wasz Konik

Składniki:

Deser tapiokowy - to bedzie wasz Konik

 

  • 0.5 paczki makaronu ryżowego z tapioką
  • 8 łyżek tapioki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka jaj
  • aromat waniliowy
  • mleko
  • lody waniliowe
  • owoce, np wiśnie, maliny, truskawki, jagody lub morele (niekoniecznie, choć dodają walorów estetycznych)
  • polewa owocowa do lodów (smak tego samego gatunku co użyte owoce)

Sposób przygotowania:

Deser tapiokowy - to bedzie wasz Konik
Tapiokę zalać mlekiem na tyle, by całkowicie ją przykryć i zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia gotujemy makaron według zaleceń i rozkładamy do 4 pucharków. Zostawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy namoczona tapiokę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, systematycznie mieszając. Tapioka będzie stopniowo gęstnieć, więc aby uzyskać konsystencję średnio gęstego sosu, konieczne może być dodanie mleka w trakcie gotowania. Po ok. 15 min tapioka powinna przybrać postać przezroczystych kuleczek (jeśli nie, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej barwy i konsystencji). Odstawić z ognia dodać aromat, żółtka, wymieszać. Jeszcze ciepły sos przełożyć do pucharków z makaronem i pozostawić do ostygnięcia.
Owoce umyć, pokroić (tak, by łatwiej było je zjeść - małe owoce, jak jagody, nie wymagają takich zabiegów).
Gdy zawartość pucharków będzie już chłodna, kładziemy na nie po gałce lodów, polewamy polewą owocową i posypujemy kawałkami owoców. Zależnie od inwencji można jeszcze udekorować orzechami lub migdałami.

Tagi:

lody makaron