renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Deser tęczowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste składniki, i zawsze są w domu w tym okresie, i można z nich wyczarować piękny i smaczny deser.

Deser tęczowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser tęczowy z truskawkami

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka jagodowa ( lub inna niebieska)
  • truskawki świeże
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mięta świeża do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser tęczowy z truskawkami
Każdą z galaretek rozpuszczamy w osobnym naczyniu. Ja jagodową zrobiłam z połowy porcji - bo nie potrzeba jej dużo. Pozostawiamy je do ochłodzenia, a w miedzy czasie myjemy i odszypułkowujemy truskawki. Zimne galaretki przelewamy do czterech pucharków w następujący sposób: najpierw wlewamy truskawkową a potem delikatnie po ściance pucharka jagodową. W ten sposób powstanie tęczowe przejście kolorów. Na wierzch galaretki dajemy plasterek truskawki i wkładamy do lodówki do stężenia. Śmietanę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dekorujemy nią galaretkę, układamy jeszcze cząstki truskawek i i podajemy przybrane miętą.
Deser tęczowy z truskawkami
W osobnych naczyniach rozpuszczamy galaretki.
Deser tęczowy z truskawkami
Ochłodzone galaretki wlewamy w specjalny sposób do pucharków.
Deser tęczowy z truskawkami
Śmietanę 36 procentową ubijamy na sztywno.
Deser tęczowy z truskawkami
Bitą śmietana , truskawkami i miętą dekorujemy deser.