gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Deser truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany deser z galaretką, bitą śmietaną i truskawkami w czekoladzie moja rodzina bardzo lubi.

Deser truskawkowy

Składniki:

Deser truskawkowy

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300-400 gram truskawek
  • 100 gram czekolady
  • 1 łyżeczka masła roślinnego
  • 2 łyżeczki mleka

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy

ETAP 1:

Deser trskawkowy
W kąpieli wodnej rozpszczamy czekoladę z masłem i mlekiem.

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roślinnym i mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

ETAP 2:

Deser trskawkowy
Osuszone truskawki maczamy w czekoladzie.

Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy i osuszamy.

Następnie maczam w czekoladzie i odstawiamy, aż czekolada zastygnie.

ETAP 3:

Deser trskawkowy
Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.

ETAP 4:

Deser trskawkowy
Bitą śmietanę wykładamy na galaretkę, równamy.

Galaretkę przygotowujemy według przepis na opakowaniu (przygotowujemy ją wcześniej, by stężała). Tężejącą przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.

Na galaretkę wykładamy bitą śmietanę.

ETAP 5:

Deser trskawkowy
Na wierchu deseru układamy truskawki w czekoladzie.

Na bitej śmietanie układamy truskawki w czekoladzie.