jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Deser truskawkowo- herbatnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Deser idealnie pasuje na upalne dni. Jest lekki i szybki w przygotowaniu. Jeśli nie przeszczekamy kalorii zamiast jogurtu można użyć bitej śmietany:).

Deser truskawkowo- herbatnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser truskawkowo- herbatnikowy

 

  • Składniki na 4 pucharki:
  • Około 200 g kakaowych herbatników,
  • Około 250-300 g truskawek,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • Ewentualnie cukier do smaku,
  • Melisa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowo- herbatnikowy
Herbatniki przekładamy do miski i rozdrabniamy. Truskawki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy owoce. Ewentualnie można je posłodzić do smaku. Jogurt otwieramy i mieszamy jego zawartość. W przygotowanych pucharkach układamy naprzemiennie przygotowane składniki. Można tworzyć dowolne kompozycje. Ja na dno dałam warstwę herbatników, następnie mus owocowy, ponownie herbatniki i jogurt. Całość dekorujemy melisą i podajemy
Deser truskawkowo- herbatnikowy
Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszamy
Deser truskawkowo- herbatnikowy
Pokruszone ciasteczka wykładamy na dno pucharków
Deser truskawkowo- herbatnikowy
Truskawki myjemy i osuszmy. Następnie usuwamy szypułki.
Deser truskawkowo- herbatnikowy
przygotowane truskawki miksujemy, tak by powstał mus owocowy. ewentualnie słodzimy.