ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Deser truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To już chyba ostatnie tegoroczne, świeże truskawki z których zrobiłam deser. Truskawki i bita śmietana to najlepszy duet.

Deser truskawkowy

Składniki:

Deser truskawkowy

 

  • 400 ml śmietany 30%
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 9 łyżek mieszanki płatków zbożowych z suszonymi owocami, orzechami i migdałami
  • 400 g świeżych truskawek
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • maczek owocowy do posypania

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy

ETAP 1:

Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera z cukrem pudrem.

Śmietanę ubić na sztywno i też dodać cukier puder. Do trzech pucharków wsypać na dno po trzy łyżki mieszanki płatków zbożowych z suszonymi owocami, orzechami i migdałami.

Na płatki wyłożyć po porcji ubitej śmietany i polać musem truskawkowym. Wyłożyć pozostałą śmietanę i mus. Posypać maczkiem owocowym. Można schłodzić. Smacznego.