jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Deser truskawkowy wg jaNina

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To delikatny deser Walentynkowy z odrobiną alkoholu, nalewki truskawkowej.

Deser truskawkowy wg jaNina Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser truskawkowy wg jaNina

 

  • 12 truskawek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • szklanka śmietanki 36%
  • 4 łyżki likieru truskawkowego (nalewki najlepiej domowej)
  • 4 biszkopty

 

 

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy wg jaNina
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Wstawiamy w chłodne miejsce by go ostudzić mieszając co jakiś czas ( by nie zrobił się kożuch).Myjemy i suszymy truskawki. Ubijamy śmietankę kremową na sztywno. Miksujemy zimny budyń przez kilka minut. Do budyniu dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.Tak otrzymamy puszysty delikatny krem. Do kieliszków wkładamy po 1 łyżce kremu,następnie po jednym biszkopciku, polewamy go 1 łyżką likieru truskawkowego. Jeśli deser podajemy dzieciom likier zastępujemy sokiem truskawkowym. Nakrywamy biszkopcik kremem. Na górze układamy truskawki (razem z szypułkami).
Deser truskawkowy wg jaNina
Do ostudzonego budyniu dodajemy na sztywno ubitą śmietanę.
Deser truskawkowy wg jaNina
Na kremie układamy biszkopcik skropiony likierem truskawkowym.