zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczny deser ze świeżymi truskawkami. Szybko się robi ale dłużej czeka. Łasuchy na pewno zaczekają aby cieszyć się jego smakiem.

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

Składniki:

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

Składniki na piankę :

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
  • cukier do smaku
  • 50 - 60 g galaretki agrestowej
  • 1/2 szk gorącej przegotowanej wody

Na galaretkę :

  • ok. 300-350 g truskawek
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
  • 60 g galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

Pianka :

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem
gotową masę przelać do szklanek i wstawić do lodówki

W gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę agrestową i schłodzić. Następnie do miski przełożyć mascarpone, jogurt i śmietanę, dodać trochę cukru i dokładnie zmiksować. Potem wlać chłodną ale płynną galaretkę, wymieszać i rozlać do szklanek ( u mnie 6 ). Szklanki wstawić do lodówki aby pianka się ścięła.

Galaretka :

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem
Szklanki wyjąć z lodówki, ułożyć na piance truskawki i zalać galaretką.

Galaretkę truskawkową wymieszać z wodą i schłodzić. Umyte truskawki pokroić. Szklanki wyjąć z lodówki, ułożyć na piance truskawki i zalać galaretką. Szklanki ponownie wstawić do lodówki do stężenia.